Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Βάλτε από την αρχή τις σωστές βάσεις...

Είναι αυτή η ιδιόρρυθμη και συγχρόνως τόσο ξεχωριστή σχέση, που επιθυμούμε να είναι όσο πιο υγιής και «ιδανική» γίνεται. Όμως, όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και στη σχέση με το σκύλο μας, οι σωστές βάσεις πρέπει να μπαίνουν από την αρχή.
Και μπορεί η συμβολή του ειδικού εκπαιδευτή να είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη διαμόρφωση το χαρακτήρα του μικρού τετράποδου φίλου σας, ωστόσο χωρίς τη δικής σας συμβολή τίποτα δεν είναι εφικτό.


Μάλιστα όπως τονίζει ο ειδικός εκπαιδευτής κ. Δημοσθένης Μουμιάδης, ένα από τα ποιο βασικά απαραίτητα στοιχεία για ην επιτυχία της εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι η σχέση που έχουμε εμείς με το σκύλο μας.
«Είναι αυτή η προσωπική επαφή που πρέπει να έχει με κάθε μέλος της οικογένειας μας και κάνει τον σκύλο να νιώθει “κομμάτι” της. Όσο καλύτερη-ποιοτικότερη είναι αυτή η σχέση τόσο περισσότερο θα δένεται ο σκύλος μαζί μας και θα απολαμβάνουμε τα αποτελέσματά της, στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην εκπαίδευση του», επισημαίνει ο κ.Μουμιάδης.

Και για να μπορέσετε να βάλετε τις σωστές βάσεις θα πρέπει να ξεκινήσετε από πολύ νωρίς. Από πολύ μικρή ηλικία, από τότε δηλαδή που θα έρθει στο σπίτι μας το μικρό κουταβάκι -σε ηλικία περίπου 2 μηνών- ψάχνει να βρει την θέση του στην καινούργια του, ανθρώπινη πλέον, αγέλη. Οι φωνές και τα μαλώματα για τις διάφορες λάθος – κατά την γνώμη μας – συμπεριφορές του σκύλου μας, χαλάνε την σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας και τον μπερδεύουν.

Όπως εξηγεί ο κ. Μουμιάδης, ένας σκύλος ποτέ δεν επιμένει σε κάτι τυχαία, πάντα υπάρχει κάποιος λόγος. Αυτό που πρέπει εσείς να κάνετε με τη σειρά σας, είναι να ψάξετε και να βρείτε τα αίτια μια ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και να τα αλλάξετε.
Για παράδειγμα οργανώστε το χώρο έτσι ώστε να μην οδηγείται ο σκύλος σας σε τέτοιες συμπεριφορές. Προλάβετε ή διακόψτε με ήπιο τρόπο μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και οδηγήστε τον σκύλο σας σε μια άλλη, επιθυμητή, ανταμείβοντας της φυσικά. Και προσέξτε! Η ανταμοιβή αυτή, θα πρέπει να είναι πλουσιοπάροχη.
Και μην ξεχνάτε ότι παρά το γεγονός ότι εσείς θεωρείται το σκύλο σας, μέλος της οικογένειάς σας, ο σκύλος σας είναι σκύλος και όχι άνθρωπος, και έτσι θα πρέπει να τον αντιμετωπίζεται.
«Δώστε στον σκύλο σας τη δυνατότητα να «εργάζεται», κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που ταιριάζουν στην φυλή του, εκπαιδεύστε τον, παίξτε μαζί του επιμορφωτικά και με όρια, πηγαίνετε βόλτα μαζί του στο βουνό ή τη θάλασσα, κάνετε μαζί του πράγματα και χαρείτε αυτήν την υπέροχη σχέση που δημιουργείται» τονίζει ο κ. Μουμιάδης.
Μην αποφασίσετε να πάρετε ένα σκύλο, απλά και μόνο για να βρίσκεται στην αυλή σας μόνος του. Έτσι δεν θα μπορέσετε ποτέ να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
Ο σκύλος πρέπει να συμμετέχει στην οικογένεια και να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της. Έτσι θα γίνει καλύτερος φύλακας, καλύτερος κυνηγός και μια υπέροχη παρέα.

Η σωστή επαφή με τον σκύλο μας, αναπτύσσει τις δεξιότητες του και τον κάνει πιο εκπαιδεύσιμο αλλά και εφευρετικό, τονίζει ο κ. Μουμιάδης.
Δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης και διαφυλάξτε την με προσοχή.
και να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου